Introductietraining Provocatief Coachen


Georganiseerd door: INSTITUUT VOOR ECLECTISCHE PSYCHOLOGIE
Datum: vrijdag 17 april 2020
Tijd: 10:00 tot 17:30 uur
Prijs: € 285 per keer

Meer over de organisator  Mail de organisator

Maak ook kennis met de uitdagende, humoristische manier van helpen. Met deze cocktail van liefde, humor en uitdaging bereik je verrassende resultaten. Krijg weer lol in je coachingswerk!

Je ziet live demonstraties van de Nederlandse ‘founders’ van het provocatieve coachen, Jaap Hollander en Jeffrey Wijnberg. ‘The real thing’, zeg maar. Je doet spannende oefeningen met collega-professionals. Je probeert het uit in je werk en je staat versteld van je eigen succes…

Provocatief coachen: een mix van contact, humor, uitdaging en vrije associatie. Als de serieuze, goedbedoelende benadering vastloopt, kan dit een uitkomst en een bevrijding zijn.

introd-prov-coach-banner-2018

Provocatief coachen gaat uit van totaal andere principes dan het traditionele coachen. Het archetype is niet de ‘oude wijze’, maar de nar. De basishouding is waardering voor de cliënt zoals hij is. Van de provocatieve coach hoeft de cliënt ook absoluut niet te veranderen. Liever niet, zelfs! De coach daagt de cliënt uit door zwakke punten tot in het belachelijke uit te vergroten, door absurde verklaringen aan te dragen, door ongunstige stereotypen en vooroordelen te benoemen, door de cliënt clownesk te spiegelen, door de structuur uit het oog te verliezen, door vast te houden aan onderwerpen die de cliënt juist wilde vermijden, enzovoort, enzovoort. Allemaal met het doel om de cliënt sterker te maken.

Lachen om je problemen is een prima medicijn, zijwegen leiden naar de kern en mensen zijn veerkrachtiger dan je denkt. Het wordt heel moeilijk voor de cliënt om zijn negatieve zelfbeeld nog serieus te nemen. Door zich tegen de coach te verzetten groeit hij.

 

Bestemd voor Professionals die op zoek zijn naar lol in hun werk en die graag vrijer adem willen halen.

Coaches, therapeuten, supervisoren, organisatieadviseurs, leraren, leerlingbegeleiders, psychologen, verpleegkundigen en pedagogen die zich richten op de individuele cliënt en trainers die regelmatig ook individuele coaching geven.


 

Trainers:

Jeffrey_WijnbergJeffrey Wijnberg (psycholoog, psychotherapeut, schrijver en columnist)
Hij was een van de eerste psychologen in Nederland die een zelfstandige praktijk begon. Hij schreef meer dan 30 boeken over psychologische onderwerpen voor een algemeen publiek (waaronder enkele samen met zijn oude studievriend Jaap Hollander).
Hij is publicist en auteur van o.a. ‘Provocatief Coachen; de uitdagende stijl van helpen’, ‘Dictatuur van het geluk, onder het juk van psychologische correctheid’ en het op 28 september te verschijnen boek ‘Niet-helpen voor hulpverleners’.

Naast individuele psychotherapie gaat zijn speciale belangstelling uit naar de provocatieve stijl: uitdagen met liefde en humor.

Jaap Hollander (psycholoog, NLP-trainer, schrijver, directeur IEP)

jaap_2013_800x800pixelsHollander is een bekend vertegenwoordiger van en schrijver over provocatief coachen en neuro linguïstisch programmeren (NLP) in Nederland.
Hij geeft wereldwijd NLP- en provocatieve opleidingen en workshops voornamelijk voor het IEP.

In de jaren tachtig, werkte hij op de opnameafdeling van een groot psychiatrisch centrum, waar hij vertrok om voor zichzelf een vrijere werkomgeving te scheppen.

Jaap Hollander schreef elf boeken, waaronder ‘NLP in Nederland’, ‘Essenties van NLP’ (20.000 verkochte exemplaren) en ‘Provocatief coachen’. Zijn nieuwste boek is ‘Provocative Coaching, Making things better by making them worse’ (Crown House Publishing, UK).