RODE TENT INLOOPDAG


Georganiseerd door: Belle Felice | De Rode Tent
Datum: zaterdag 7 januari 2017
Tijd: 10:00 tot 17:00 uur
Prijs: € per keer
Zaal: PC Hooftzaal – 85m2 – 30-90 personen
Meer over de organisator  Mail de organisator

ligkring-publiciteit-RT-in-De-Roos-7-jan-2017De  Rode Tent Inloopdag voor jou, lieve Vrouw!

Mis je de diepgang van gesprekken op verjaardagen? Vind je het ook vreemd dat als je genietend van het zonnetje op een terras  je dat niet kunt delen met anderen? Merk je dat je dan ook gesprekken zit mee te luisteren omdat je gewoon zo geïnteresseerd bent in wat mensen meemaken? Heel menselijk, nee, heel vrouwelijk. En in de Rode Tent kan dit er allemaal zijn.

De Rode Tent is een maandelijkse vrouwenbijeenkomst. Een plek waar vrouwen, rond nieuwe (donkere) maan bij elkaar komen en waar alle ruimte is voor onze vrouwelijke natuur. De Rode Tent verwijst o.a. naar de moonlodge uit de cultuur van de inheemse bevolking van Amerika, naar de menstruatie-tent uit nomadische gemeenschappen uit Azië, waar vrouwen zich gedurende enkele dagen, tijdens de menstruatie terug trokken omdat de menstruatie nou eenmaal veel energie kost. De nieuwe maan is energetisch de tijd waarop de energie naar binnen gekeerd is, een tijd van introspectie en reiniging. Door hier vanuit de verbinding met elkaar te zoeken en verhalen te delen ondersteun, voedt, empower je elkaar. Samenkomen met andere vrouwen in deze energie werkt helend, inspirerend en ontspannend.

Meedoen met de Rode Tent Inloopdag in de Roos

In Nederland en Vlaanderen heeft deze moderne variant van de Rode Tent als plek voor vrouwen de afgelopen vier jaar een behoorlijke vlucht genomen. Er worden nu maandelijks op tientallen plaatsen Rode Tenten gehouden. Op zaterdag 7 januari wordt De Roos omgeven door vrouwelijke energie. Op die dag komen alle rode tenten samen in centrum de Roos Amsterdam en presenteert deze snel groeiende community zich.  

Waarom Rood? Waarom Tent? Wat als je niet menstrueert? Hoe zit het met de ritme van de maan? We vertellen het je graag.

In de mooie PC Hooftzaal, op de begane grond van centrum de Roos geven we je al die informatie. Er draait een documentaire, er is informatie over de verscheidenheid van de Rode Tent beweging in Nederland en Vlaanderen.  Je kunt er ook je kopje thee drinken en een godinnenkaartje trekken. Deze informatiemarkt is voor iedereen gratis toegankelijk, dus ook mannen die nieuwsgierig zijn, zijn van harte welkom.

Als je de Rode Tent wilt ervaren, het samenzijn en de kwaliteit ervan dan kan dat in een van de 3 verkorte Rode Tenten op de grote zolder. Gehoed door twee hoedsters zoals rode tent begeleiders genoemd worden. Je kunt zo nader kennismaken met verschillende ‘hoedsters’, zonder direct de diepte in te hoeven.  We houden het licht en speels maar zo kan  je wel de kracht van een groep ervaren. Het deelnemen aan een Rode Tent cirkel is alleen voor vrouwen. We raden je wel aan om je van te voren in te schrijven hiervoor.  

Het doel van deze dag is om te laten zien en vooral om te laten voelen wat de Rode Tent nou toch inhoudt. 

Kom je ook even in het rood?

Veilige sfeer

De Rode Tent biedt de ruimte om in een veilige en comfortabele omgeving verhalen te delen, verhalen over wat er werkelijk in je omgaat. De Rode Tent is een plek waarin we oefenen met oordeelvrij luisteren, iets dat zo waardevol is, maar niet altijd ervaren wordt in het dagelijks leven. Hierdoor ontstaan er soms dan strategische manieren van contact. Dat kan handig zijn maar niet als je bij je gevoel wilt komen.

De Rode Tent schept de mogelijkheid om je uit te spreken, om je hart uit te storten als dat nodig is en de veiligheid om dat te doen. In de Rode Tent hoef je je niet geremd te voelen omdat anderen ‘er iets van zouden kunnen gaan vinden”. Juist dit is een vaardigheid die we in de Rode Tent koesteren.

Hoe doen we dat.. Die veiligheid creëren?

De hoedster creëert dit, door vooraf een aantal ‘regels’  uit te spreken, zoals:

Degene die haar verhaal doet, wordt niet onderbroken. Een onderbreking zoals… HMM hmmm, kan de spreekster al weg halen van haar innerlijke stroom en juist die innerlijke stroom willen we graag onderzoeken in de Rode Tent.

De groep die luistert praktiseert ‘oordeelvrij luisteren’ . We luisteren allemaal vanuit ons eigen kader. Kaders door ervaringen, afkomst, geslacht,  maken dat we bepaalde ideeën ‘beoordelen’ .  Zo proberen we onze wereld te ordenen en daarom heeft het wel een functie maar voor we het weten parkeren we een idee (of persoon) op de verkeerde plaats. Door daar meer gewaar van te worden, wordt de veiligheid vergroot.

Tegelijkertijd heeft de spreekster de verantwoordelijkheid om niet te verzinken in een verhaal dat alle kanten op gaat, waardoor dat eventueel te veel gaat vragen van de toehoorders… Focus houden is ook een mooie vaardigheid.

Daarbij spreken we ook af dat de gedeelde verhalen niet met derden besproken worden buiten de Rode Tent. Deze veiligheid wordt extra gewaarborgd omdat het alleen voor vrouwen is… vrouwen verbinden op een andere manier dan mannen.. Zo herkennen we elkaar en bekrachtigen we elkaar.

Waarom alleen voor vrouwen?

Misschien is deze vraag ook al bij je gerezen.

Onze ervaring is dat als je in een groep met zowel mannen als vrouwen bent, veel mensen toch wat minder vrij reageren. Door onbedoelde rollenpatronen of seksuele spanning die er tussen mensen kan zijn, kan je onbewust toch weer in een rol stappen en ga je bij hart weg, terwijl de Rode Tent juist ruimte wil geven aan je meest authentieke zelf, je oor te luister leggen bij je diepste innerlijke stem.

Door alleen met vrouwen samen te komen ervaar je meer herkenning in de verhalen van andere vrouwen. Niet alleen op vrouwenthema’s als menstruatie, zwangerschap, bevalling, moederschap, maar ook op andere, algemeen menselijke thema’s van het leven. Verbinding op een manier die past bij vrouwen, want mannen verbinden op andere manieren.


Wees welkom op onze Rode Tent Inloopdag op zaterdag 7 januari 2017
Van 10:00 uur – 17:00 uur,  spiritueel centrum De Roos, P.C. Hooftstraat 183, Amsterdam

In de P.C. Hooftzaal zal de hele dag vrije inloop zijn en is voor iedereen toegangkelijk.

Kennismakings-Rode Tenten zijn er om 11:00, 13:00 en 15:00 uur (uitsluitend voor vrouwen). 
Meedoen aan een van deze Rode tenten kost 10 euro en kan bij aanvang betaald worden. 
Als je je vooraf opgeeft via info@bellefelice.net met vermelding van het gewenste tijdstip, dan ben je verzekerd van een plekje. 
 
 

 

Georganiseerd door:

Agnes van Diepen – Hoedster Rode Tent Landsmeer
Belle Felice – Rode Tent Landsmeer en medewerker de Roos
Natasja BoonsHoedster Rode Tent Amsterdam West
Clarissa Ruijgrok – Hoedster Rode Tent Olympia Amsterdam