Historie

P.C. Hooftstraat 183, het gebouw waar nu De Roos gevestigd is, werd in 1873 voor A.F. Insinger gebouwd. Insinger was koopman en directeur van een cultuurmaatschappij in Nederlands-Indië. Zoals meer welgestelde Amsterdammers verhuist hij eind jaren negentig naar ’t Gooi.

Hirsch & Cie

De nieuwe bewoners van de PC Hooftstraat 183 zijn de Frans-joodse Sylvain Kahn en de Duits-joodse Sally Berg. Zij zijn de mede-oprichters en directeuren van Hirsch & Cie, een groot internationaal modemagazijn in Brussel en op zoek naar een geschikt gebouw voor een Amsterdamse vestiging van Hirsch. Het wordt Leidseplein 13, hoek Weteringschans tegenover de Stadsschouwburg. In 1885 trouwt Kahn met een zuster van Sally Berg, Julie Berg. Sally Berg en het echtpaar Kahn gaan boven de winkel wonen, maar echt ruim is dit niet. Het modehuis Hirsch & Cie. wordt decennia lang de toonaangevende winkel voor dames uit de hogere kringen. De deftige clientèle, waaronder koningin Wilhelmina, komt uit heel Nederland.

Woonhuis

In 1897 kopen Sylvain Kahn en Sally Berg het pand aan de P.C. Hooftstraat 183 om te betrekken als woonhuis. De Amsterdamse architect Gerrit van Arkel krijgt de opdracht de woning voor de familie uit te breiden en aan de Van Eeghenlaan een villa te bouwen voor Sally Berg. Beide woningen zijn intern met elkaar verbonden. De gestuukte gevel aan de P.C. Hooftstraat blijft intact en van de Vondelparkvereniging wordt een tuin in het park gehuurd. Tegenwoordig zitten hier garages. De gebrandschilderde ramen stammen uit deze tijd.

Diverse verbouwingen

Daarna volgen nog diverse verbouwingen, de belangrijkste wordt uitgevoerd door de architect A. Jacot, bekend om zijn wervende winkelgevels. Hij is bekend bij de familie omdat hij het nog steeds bestaande, massieve Hirschgebouw uit 1912 aan het Leidseplein heeft gebouwd. In 1912 ontwerpt Jacot ook het nieuwe interieur van de salons in Sally’s villa, dat grotendeels bewaard is gebleven en tegenwoordig de winkel is van De Roos. Ook ontwerpt hij de spectaculaire serre op de eerste verdieping, die nog steeds te zien is.

Coöperatie PC

Sally Berg overlijdt in 1924 en Sylvain Kahn in 1929. Zijn vrouw overlijdt in 1935. Twee dochters en hun dochters blijven nog enkele jaren in het gebouw wonen. In 1937 wordt het gehele complex verkocht aan de uitvaartvereniging ‘Coöperatie PC’. Deze coöperatie wordt in 1931 opgericht door ambtenaren in Amsterdam uit onvrede over de gang van zaken rond een uitvaart. Zij vonden dat iedereen recht had op een fatsoenlijke uitvaart voor een redelijke prijs.

De School voor Filosofie & de Roos

De School voor Filosofie is de laatste eigenaar van het pand. De School voor de Filosofie wordt in 1961 opgericht in Amsterdam en werkt in de beginjaren nauw samen met de Britse School of Economic Science. De Platoschool, een spirituele basisschool wordt in de jaren tachtig gehuisvest in het pand aan de Van Eeghenlaan. Op 31 augustus 2001 betrekt De Roos het pand.